Βρογχικό Άσθμα και Σύγχρονοι Βιολογικοί Παράγοντες

Το βρογχικό άσθμα αποτελεί μία ετερογενή φλεγμονώδη πάθηση των αεραγωγών και επηρεάζει πάνω από 230 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα βασικά συμπτώματα είναι δύσπνοια, βήχας και συρίττουσα αναπνοή. Η πλειοψηφία των ασθενών ελέγχουν τα συμπτώματα με τη χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων, βρογχοδιασταλτικών και εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών.

Ορισμένοι ασθενείς όμως δεν ελέγχουν τα συμπτώματα τους επαρκώς με την εισπνεόμενη αγωγή με αποτέλεσμα να βιώνουν παροξύνσεις της νόσου και να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους. Αυτοί αποτελούν 10-15% του συνόλου και πάσχουν από το λεγόμενο σοβαρό, ανθιστάμενο στη θεραπεία άσθμα. Μέχρι πρόσφατα, λάμβαναν συχνά ή καθημερινά κορτιζόνη, με αποτέλεσμα να βιώνουν πλείστες μεταβολικές και καρδιαγγειακές παρενέργειες.

Τα τελευταία έτη, η εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία του σοβαρού άσθματος έχει αλλάξει τη θεραπεία τους σημαντικά. Δεν χορηγείται πλέον συστηματικά κορτιζόνη, αλλά επιλέγουμε ενέσιμη θεραπεία με βιολογικό παράγοντα μία φορά το μήνα, ή κάθε δύο μήνες. Η θεραπεία με omalizumab, mepolizumab και benralizumab που αποτελούν τους παράγοντες σε κυκλοφορία έχει μειώσει τις παροξύνσεις και βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών. Οι παρενέργειες της θεραπείας είναι αμελητέες. Η επιλογή των ασθενών γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και η χορήγηση των φαρμάκων μπορεί να γίνει στο ιατρείο και στην κλινική. Αν ο ασθενής το επιλέξει, υπάρχει και η δυνατότητα αυτό-χορήγησης στο σπίτι για ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα. Η συγκεκριμένη αγωγή χορηγείται δωρεάν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Βρογχικό άσθμα

Σύνδεσμος:  http://www.myasthma.gr/

Βρογχικό άσθμα

 

X