Νέα

Συμμετοχή του Δρ. Φίλιππου Εμμανουήλ στο σεμινάριο: "HANDS ON ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ "

Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Ομάδα Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου του πνεύμονα και πραγματοποιήθηκε στην Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 7-8 Μαίου 2022.

Ο κ. Εμμανουήλ συμμετείχε ως ομιλήτης και εκπαιδευτής στην ταχεία αξιολόγηση του κυτταρολογικού υλικού από διαβρογχική βιοψία δια βελόνης (ROSE) και την εντόπιση περιφερικών βλαβών του πνεύμονα με radial EBUS και virtual bronchoscopy. Οι περιφερικές βλάβες του πνεύμονα αποτελούν μία σημαντική σύγχρονη διαγνωστική πρόκληση, και ο  ακτινωτός ενδοβρογχικός υπέρηχος (radial EBUS) αποτελεί απαραίτητο εργαλείο συνδυαζόμενος με άλλες πλείστες τεχνικές, όπως η virtual bronchoscopy και η ακτινοσκόπηση για μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια. Παράλληλα, η rapid on site evaluation (ROSE) του κυτταρολογικού υλικού στην ενδοσκοπική αίθουσα βοηθά την κατάλληλη στόχευση των προσπαθειών του βρογχοσκόπου για επιτυχή διάγνωση και σταδιοποίηση των περιφερικών βλαβών του πνεύμονα, μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών από διαβρογχικές βιοψίες.  

Photo_σεμιναριο1.jpg

Συμμετοχή του Δρ. Φίλιππου Εμμανουήλ στο 30ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, 16-19 Δεκεμβρίου 2021, Ξενοδοχείο Intercontinental, Αθήνα.

Το συνέδριο οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.

Ο κ. Εμμανουήλ συμμετείχε ως πρόεδρος της Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος πέρα από τη σταδιοποίηση. Σε 4 διαλέξεις, αναγνωρισμένοι συνάδελφοι παρουσίασαν τις νεότερες εφαρμογές του ενδοβρογχικού υπερήχου, με επίκεντρο την προσωπική εμπειρία αλλά και τις δημοσιευμένες οδηγίες. Οι κεντρικές αλλά και περιφερικές βλάβες του πνεύμονα, το αριστερό επινεφρίδιο αλλά και οι καλοήθεις βλάβες του μεσοθωρακίου αποτελούν εξίσου διαγνωστικούς στόχους του ενδοβρογχικού υπερήχου ο οποίος είναι αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης βρογχοσκόπησης.  Συζητήθηκε εκτενώς η χρησιμότητα της ταχείας κυτταρολογικής αξιολόγησης του υλικού βιοψίας (ROSE).

Παράλληλα,  κ. Εμμανουήλ παρουσίασε προφορική ανακοίνωση για το ρόλο του ενδοβρογχικού υπερήχου στον έλεγχο της PD-L1 στον καρκίνο του πνεύμονα. Η PD-L1 αποτελεί πρωτεΐνη-στόχο για τη σύγχρονη ανοσολογική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με μονοκλωνικά αντισώματα, και η έκφραση της στις βιοψίες που λαμβάνουμε με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη επιτυχίας της θεραπείας.

Τέλος, η προφορική ανακοίνωση για το ρόλο της επεμβατικής πνευμονολογίας στις επιπλοκές από τη νόσο COVID 19, στην οποία συμμετείχε ως συγγραφέας απέσπασε τον Έπαινο προφορικής ανακοίνωσης για τη θεματική ενότητα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας.

Το υψηλό επίπεδο ομιλιών αλλά και ερευνητικών εργασιών του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους που συμμετείχαμε, και δίνει ελπίδα στην κοινότητα των πνευμονολόγων για τη συνεχή επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η Πανδημία.

Πανελλήνιο 2021 resizedΠανελλήνιο_συνέδριο.jpg

 

 

Συμμετοχή στη συγγραφή Πρακτικών οδηγιών για τη βρογχοσκόπηση

O Δρ. Φίλιππος Εμμανουήλ συμμετείχε στη συγγραφή πρακτικών οδηγιών για τη βρογχοσκόπηση που επιμελήθηκε η ομάδα εργασίας επεμβατικής πνευμονολογίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, στην ενότητα "Διαβρογχική βιοψία διά βελόνης για λεμφαδένες του μεσοθωρακίου και ταχεία αξιολόγηση του κυτταρολογικού υλικού". Η καθοδήγηση του βρογχοσκόπου από την ταχεία αξιολόγηση του υλικού με μικροσκόπιο κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης οδηγεί σε μείωση των επιπλοκών όπως αιμορραγία ή πνευμοθώρακα λόγω διαβρογχικών βιοψιών και διασφαλίζει την ποιότητα και επάρκεια του υλικού για διάγνωση και περαιτέρω μοριακό-ανοσολογικό έλεγχο για τη χορήγηση σύγχρονων ογκολογικών θεραπειών. 

https://hts.org.gr/assets/epemvatiki%20pneumonologia_odigies_2021.pdf

Συμμετοχή του Δρ. Φίλιππου Εμμανουήλ στο 6ο -Υβριδικό- Ευρωπαικό Συνέδριο Επεμβατικής Πνευμονολογίας (ECBIP 2021), 15-17 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα.

 

ECBIP_2021_3.jpgECBIP_2021_6.jpg

Ο κ. Εμμανουήλ συμμετείχε ως ομιλητής και εκπαιδευτής στο 6ο Ευρωπαικό Συνέδριο Επεμβατικής Πνευμονολογίας που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εταιρία Εκπαίδευσης στην Επεμβατική Πνευμονολογία και την Ευρωπαική Εταιρία Επεμβατικής Πνευμονολογίας (EABIP), ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και της Εταιρίας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Ο κ. Εμμανουήλ παρουσίασε ομιλίες για την ταχεία αξιολόγηση κυτταρολογικού υλικού από πνευμονολόγο κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης (pROSE) και τις ενδοβρογχικές βλάβες της τραχείας από HPV και φυματίωση.

Ταυτόχρονα, συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε workshop σχετικό με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο (linear EBUS) που οργάνωσε η εταιρία FUJI, και workshop σχετικό με τις σύγχρονες μεθόδους αιμόστασης και κρυοθεραπείας από την εταιρία ERBE.

Τέλος, σε συνεργασία με την Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας της Α' Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής παρουσίασε 2 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικές με την καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση και την ταχεία αξιολόγηση κυτταρολογικού υλικού από πνευμονολόγο κατά τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης (pROSE)

Οι σύγχρονες μέθοδοι καθοδηγούμενης βρογχοσκόπησης, ενδοβρογχικού υπερήχου και αιμόστασης-κρυοθεραπείας κατά τη διάρκεια βρογχοσκόπησης έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερίνη μας ενδοσκοπική πρακτική.

Στο συνέδριο δώθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις από διεθνείς προσωπικότητες και ερευνητές του χώρου.

Η άρτια οργάνωση του συνεδρίου έκανε υπερήφανους όλους εμάς που συμμετείχαμε.

ECBIP_2021_8.jpgECBIP_2021_9.jpg

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους συνδέσμους- links των ομιλιών:

1. Ομιλία για την ταχεία αξιολόγηση κυτταρολογικού υλικού (ROSE) με τη ματιά του βρογχοσκόπου
2. Ομιλία για την ενδοβρογχική λοίμωξη από HPV και TBC

 

 

Υποκατηγορίες

X