Νέα

Συμμετοχή του Δρ. Φίλιππου Εμμανουήλ στο 30ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, 16-19 Δεκεμβρίου 2021, Ξενοδοχείο Intercontinental, Αθήνα.

Το συνέδριο οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία.

Ο κ. Εμμανουήλ συμμετείχε ως πρόεδρος της Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος πέρα από τη σταδιοποίηση. Σε 4 διαλέξεις, αναγνωρισμένοι συνάδελφοι παρουσίασαν τις νεότερες εφαρμογές του ενδοβρογχικού υπερήχου, με επίκεντρο την προσωπική εμπειρία αλλά και τις δημοσιευμένες οδηγίες. Οι κεντρικές αλλά και περιφερικές βλάβες του πνεύμονα, το αριστερό επινεφρίδιο αλλά και οι καλοήθεις βλάβες του μεσοθωρακίου αποτελούν εξίσου διαγνωστικούς στόχους του ενδοβρογχικού υπερήχου ο οποίος είναι αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης βρογχοσκόπησης.  Συζητήθηκε εκτενώς η χρησιμότητα της ταχείας κυτταρολογικής αξιολόγησης του υλικού βιοψίας (ROSE).

Παράλληλα,  κ. Εμμανουήλ παρουσίασε προφορική ανακοίνωση για το ρόλο του ενδοβρογχικού υπερήχου στον έλεγχο της PD-L1 στον καρκίνο του πνεύμονα. Η PD-L1 αποτελεί πρωτεΐνη-στόχο για τη σύγχρονη ανοσολογική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με μονοκλωνικά αντισώματα, και η έκφραση της στις βιοψίες που λαμβάνουμε με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη επιτυχίας της θεραπείας.

Τέλος, η προφορική ανακοίνωση για το ρόλο της επεμβατικής πνευμονολογίας στις επιπλοκές από τη νόσο COVID 19, στην οποία συμμετείχε ως συγγραφέας απέσπασε τον Έπαινο προφορικής ανακοίνωσης για τη θεματική ενότητα της Επεμβατικής Πνευμονολογίας.

Το υψηλό επίπεδο ομιλιών αλλά και ερευνητικών εργασιών του 30ου Πανελληνίου Συνεδρίου μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους που συμμετείχαμε, και δίνει ελπίδα στην κοινότητα των πνευμονολόγων για τη συνεχή επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση τους μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχει επιφέρει η Πανδημία.

Πανελλήνιο 2021 resizedΠανελλήνιο_συνέδριο.jpg

 

 

X